Munkát keresel Nyíregyházán? 5 tipp, hogy jobban menjen!

Munkakeresés Nyíregyházán
Az álláskeresés eltarthat bizonyos ideig és egyeseknek nehézséget okoz megtalálni az ideális pozíciót. A jelentkezés sikere azonban sok tényezőtől függ, ezért érdemes tudatosan felépíteni, nehogy elcsússzunk a banánhéjon. Álláskereső tippek nyíregyháziaknak.

Tanulmányok – képzések és tanfolyamok, önfejlesztés, a „lifelong learning”

Az iskola nem véletlenül szerves része az életünknek, a tanulmányaink hozzásegíthetnek ahhoz, hogy munkát kapjunk és akár magasabb fizetést érjünk el, mint az átlag. Nyíregyházán is tanulhatunk egyetemen vagy szakképzőben, továbbá rengeteg a lehetőség a kibontakozásra online téren is.

A fontos, hogy ne hagyjuk abba és tanuljunk amíg és ahogyan tudunk, napjainkban már munka mellett is egyszerűbb. Az elvégzett iskoláink és befejezett tanulmányaink sokat segíthetnek a munkaerőpiacon.

Lehetséges, hogy van már egy diplománk vagy kezünkben van annak a szakmának a papírja, melyben később is dolgozni szeretnénk, mindez nem jelenti azt, hogy ne foglalkozhatnánk külön az adott témákkal és válhatnánk az általunk válhatnánk szakértővé.

Önfejlesztés

 

Szakmai tapasztalatszerzés

Sokaknak talán kényes téma, hiszen frissdiplomásként vagy az iskolai évek alatt nehéz olyan szakmai tapasztalatra szert tenni, mellyel később már készen állnánk a munkavállalásra. Mindezen azonban változtathatunk.

Nyíregyházán is találhatunk olyan cégeket és lehetőségeket, ahol gyakornokként, diákmunkásként dolgozhatunk – ha kell, kevesebb fizetésért vagy ingyen. Minden megszerzett tapasztalat megtérülhet, ezért több esetben fontosabb, hogy mit kapunk az adott munkahelytől, mintha már az első napunkban a bankszámlánk egyenlege miatt aggódnánk. Vállalhatunk akár másodállást vagy részmunkaidős foglalkoztatást, hogy meglegyen a stabil bevételünk.

Minél előbb elkezdjük, annál nagyobb előnyben leszünk a leendő hallgatótársainkkal szemben is. Egy kis versengés pedig sosem árt: lehetséges, hogy a már megszerzett szakmai tapasztalat miatt előbb tudunk majd érvényesülni a munkaerőpiacon.

 

Nyelvtudás

A nyelvtudás egyes munkákhoz elengedhetetlen Nyíregyházán is. Sőt, egyes cégeknél és vállalatoknál nemcsak elvárás, hanem szinte alapvető, hogy legalább középfokon beszéljünk angolul, de egyéb nyelvek elsajátítása további előnyt jelenthet (pl. német).

Nyíregyházán van lehetőségünk a nyelvtanulásra több intézményben, magántanárral és online egyaránt. A nyelviskolák között széles a választék, így például az ILS Nyelviskola, a Big Ben Nyelviskola vagy a London Nyelviskola is a rendelkezésünkre áll igény esetén. Aki más módon tanulna, igénybe veheti magántanár segítségét vagy találhat egyéb alternatív tanulási módszereket.

A nyíregyházi nyelvtanulási lehetőségekről korábban itt írtunk: https://nyiregyhazaallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/695/nyelvtanulasi-lehetosegek-nyiregyhazan-e2-80-93-nyelviskolak-magantanarok-es-alternativak

 

Soft- és hard skillek

A hard skilleket jól ismerjük, a konkrét tudást és ismereteket foglalja magában, melyekről a cikk elején esett szó – például a diploma vagy a nyelvtudás. A soft skill azonban más, inkább a 21. század találmánya: a motiváció, a kommunikációs készség és az időmenedzsment tartozhatnak bele, de széles a paletta.

Fektessünk nagy hangsúlyt tehát arra is, hogyan adjuk át az állásinterjún, hogy jók vagyunk abban, amit csinálunk és erősítsük magunkat azokon a területen, melyeken kevésbé vagyunk erősek. Hiába jó szakember valaki, ha az adott munkakörhöz például nem elég kommunikatív.

http://www.diakvagyok.hu/cikk/hard-skillek-es-soft-skillek-kepben-vagy

 

Megjelenés

A megjelenés alatt értendő, hogy személyesen mindig ápoltan és higiénikusan jelenjünk meg, figyeljünk a külsőnkre. Igaz ez azonban az online „énünkre” is, melynek egyre nagyobb a szerepe a kiválasztási folyamatok során: a HR-esek és vezetők előszeretettel csekkolják le a különböző profiljainkat. Nem kell túlzásba sem vinni, de jó, ha összességében „normális” benyomást keltünk a közösségi média platformokon is és nem osztjuk meg mindennap a legőrültebb bulifotókat az előző estéről.  

 

Egyéb tippek álláskeresőknek: https://allasorias.hu/blog/temak/allaskereses/

Ha már mindent tudsz, nincs más hátra, mint jelentkezni!

 

NyiregyhazaAllas.hu / P.P.