Magyarországon és Nyíregyházán is bevezethetik a „négynapos” munkahetet? Miért ne!

Magyarországon és Nyíregyházán is bevezethetik a „négynapos” munkahetet? Miért ne!

Egyre nagyobb a visszhangja a „négynapos” munkahét bevezetésének Európában, így nem elképzelhetetlen, hogy hosszú távon Magyarországon és Nyíregyházán is bevezessék. De mit jelentene mindez a gyakorlatban?

Mi az a „négynaposmunkahét?

Habár pozíciótól függ, ki mennyit és hogyan dolgozik, alapvetően beszélhetünk egy „általános” felállásról, ami a munkaidőt illeti. A normalitás szerint egy átlagos munkanap úgy néz ki, hogy reggel 8-9-kor bemegyünk és 4-5 órakor pedig indulunk haza. Ez a 40 órás munkahét, mely heti 5 napon keresztül tart.

A „négynaposmunkahét szembe megy ezzel a normalitással és azt mondja, hogy kevesebb nap alatt, kevesebb munkaórával elérhetjük ugyanazt a hatékonyságot, mint a hagyományos formában – vagy még produktívabbá is válhatunk.

https://qubit.hu/2021/05/12/boldogabb-dolgozokat-es-hatekonyabb-munkavegzest-eredmenyez-a-4-napos-munkahet

 

A „négynaposmunkahét a gyakorlatban

Egy 2021-es izlandi kutatás során kimutatták, hogy a dolgozók mintegy 86%-a szívesen átállna, mikor munkaidejük 35-36 órára csökkentették. Mi ebben a meglepő, hiszen kevesebbet dolgoznak – gondolhatnánk. Azonban van más előnye is: a munkáltató is jól jár, hiszen a munkavállalók kevésbé stresszesek és kiégettek, ezzel javult az egészségi állapotuk, továbbá produktivitásuk szintje sem csökkent, sőt.

A rugalmas munkavégzés és a home office már Magyarországon és Nyíregyházán is kezd elterjedni, de a jövő felé vezető újabb lépés a „négynaposmunkahét bevezetése lehet.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210706/bejott-izlandon-a-negynapos-munkahet-491264

 

 

Miért lehetünk hatékonyabbak?

Hiába a kevesebb munkaóra, mégis jobb lehet a teljesítmény. Ennek egyik oka, hogy a teljesítményt már a ledolgozott órában kell mérni, hanem a ténylegesen elvégzett munkában. Ez pedig nagyobb eséllyel megvalósulhat, ha a dolgozók több szabadidőt kapnak és a munkára fordított idejüket teljes mértékben a leendő feladataiknak szentelik.

Hatékony munkavégzés

Bizonyos technikákkal akár otthonról, a saját magunk uraként is tehetünk azért, hogy produktívabbá váljunk. Inkább dolgozzunk kevesebbet és határozzuk meg, mennyi időt szeretnénk munkával tölteni: ekkor viszont a mobiltelefont nyomkodjuk vagy a közösségi média oldalakat görgessük, hanem összpontosítsunk a munkára.

https://norberthires.com/pomodoro-technika/

 

A koronavírus-járvány rámutatott arra a tényre is, hogy a távmunkában dolgozók sem teljesítettek rosszabbul, a pandémia során pedig a vállalatok 64%-a új technológiákat és folyamatok alkalmazott.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/20210519/kuszobon-a-negynapos-munkahet-egyre-biztosabb-hogy-ez-lesz-a-jovo-1114736

Nyíregyházán is találhatunk munkát home office formában vagy olyan cégeknél, ahol folyamatosan követik a változó trendeket és alkalmazkodnak a 21. század kihívásaihoz. Egy innovatív, korszerű vállalat pedig nagyobb eséllyel tartja meg munkavállalóit hosszú távon, így a vezetőknek is fel kell venniük a harcot az „új világgal”.

 

NyiregyhazaAllas.hu / P.P.