Szerepeltessük-e a hobbikat az önéletrajzban?

Szerepeltessük-e a hobbikat az önéletrajzban?

Érdekes kérdés, hogy az ennyire személyes jellegű, szabadidőnkhöz kapcsolódó információknak van-e létjogosultságuk egy alapvetően a szakmai pályánkat bemutatni hivatott dokumentumban. Megoszlanak a vélemények, ugyanakkor 2021-ben már inkább azok vannak többségben, akik szerint jó ha szerepeltetjük hobbijainkat az önéletrajzunkban.

Szakértők arra alapozzák ezen véleményüket, hogy a hobbijaink vagy az érdeklődési körünk megjelenítése egyfajta segítség nyújtás lehet a munkaadó részére a közös hang megtalálásában, illetve egy-egy érdekes hóbort akár megkülönböztethet minket a többi jelentkezőtől.

 

Mi a különbség a hobbi és az érdeklődési kör között?

Mielőtt azonban valamire hobbiként hivatkoznánk, fontos, hogy meghatározzuk a fogalom jelentését, s éles határvonalat húzzunk közte és az érdeklődési kör között. Hobbiként azon tevékenységre hivatkozhatunk, melyeket nagy rendszerességgel, élvezeti céllal űzünk szabadidőnkben.

Ezek a tevékenységek általában mentesítenek a stressztől, feszültségtől esetleg fáradságtól. Az érdeklődési kör ezzel szemben olyan tevékenységeket foglal magában, melyekkel szívesen foglalkozunk, azonban ezt nem rendszerszerűen tesszük.

 

Milyen típusú hobbikat érdemes feltüntetni?

A válasz erre nagyon egyszerű: azokat, amelyek vagy relevánsak az állást illetően, vagy azokat, amelyek értéket adnak az önéletrajzunkhoz. Ezen gondolatmenet mentén két kategória rajzolódik ki, s ha úgy érezzük hobbink beleillik valamelyikbe, ne habozzunk feltüntetni.

  • Szellemi aktivitást igénylő hobbik: ha például megszállott sakkozók vagyunk, esetleg imádunk olvasni, annak valamilyen formában mindenképpen érdemes lenyomatot adni. Előbbi jó analitikus képességekre utalhat, míg utóbbi egy elmélyült gondolkodásmódot feltételezhet.
  • Csapatsportok: ha valamilyen sportot nagy rendszerességgel csapatban, esetleg igazolt játékosként űzünk, szintén pozitív képet mutathat rólunk, különösen akkor, ha a megpályázott pozíció nagyfokú csapatmunkát követel meg.

sakk hobbi

https://lifeadvisor.hu/2019/09/01/12_hobbi_ami_jol_mutat_az_oneletrajzodban

https://www.cvmaker.hu/blog/oneletrajz-keszites/emlitsuk-az-oneletrajzunkban-a-hobbit-es-az-erdeklodesi-kort

https://karrierplusz.jobline.hu/allaskeresok/20170227_11_hobbi_amit_erdemes_beleirnod_az_onelet

Ott van ugyanakkor a másik véglet is, amit mi magunk a saját hobbinknak tekintünk, ugyanakkor egy állás kapcsán nem biztos, hogy pozitív képet fest rólunk. Például, ha imádunk számítógépes játékokkal játszani, vagy sorozatot nézni az akár azt az érzést is kiválthatja az önéletrajzunk olvasójából, hogy lusták, esetleg céltalanok vagyunk.

 

Hogyan szerepeltessük a hobbikat az önéletrajzunkban?

Hiába rendelkezünk nagyszerű hobbival, ha azt nem tudjuk a megfelelő módon megjeleníteni az önéletrajzunkban. Első lépésként azt kell mérlegelnünk, hogy a hobbink egyáltalán releváns-e a betölteni kívánt pozícióval kapcsolatban. Ezt követően fontos azt a tényt felismerni, hogy ez általában csak egy kiegészítő információként szolgál, tehát lényegretörően, maximum 2-3 sorban írjunk róla.

Ezenkívül fontos megjegyezni, hogy az álláshirdetők jellemzően nem tekintik hiányosságnak, ha nem írunk szabadidős tevékenységeinkről, elvégre elsősorban a szakmai kompetenciáinkra kíváncsiak. Ebből következik, hogy pusztán azért, hogy valamit ebben a kategóriában is tudjunk szerepeltetni ne találjunk ki magunknak a valóságot nem fedő hobbikat, hisz ez akár balul is elsülhet és visszaéghet ránk. Sőt, a senior önéletrajzokból tanácsos ezt a szekciót teljes mértékben kihagyni. Ez azt jelenti, hogy menedzseri, vezetői, illetve igazgatói szintű pozíciók esetében a pályázó szabadidős tevékenysége teljes mértékben irreleváns, s kizárólag a szakmai életúttal kapcsolatos információk kapnak szerepet az elbírálás során.  

https://www.cvplaza.com/cv-hobbies-and-interests/how-to-write-hobbies-and-interests-on-a-cv/

https://www.indeed.com/career-advice/resumes-cover-letters/listing-hobbies-and-interests-on-your-resume-with-examples

Ha úgy érzed önéletrajzod kellően aktuális és a hobbijaidat a megfelelő módon tüntetted fel, nézz körül a https://nyiregyhazaallas.hu/ weboldalon és jelentkezz a hozzád legközelebb álló pozícióra.

 

NyiregyhazaAllas.hu / P.P.