Így írj önéletrajzot pályakezdőként!

Így írj önéletrajzot pályakezdőként!

A pályakezdők esetében általában az szokta az önéletrajzukkal kapcsolatos problémát jelenteni, hogy munkatapasztalataik hiányában nem igazán tudják megtölteni azt, üresnek érzik. Ez azonban nem szabad, hogy elkeserítsen, hisz számos munkáltató keres kifejezetten frissen végzett diákokat, akikkel kapcsolatban nem elvárás a többéves szakmai tapasztalat.

Fontos továbbá megjegyezni, hogy bár a szakmai tapasztalat valóban sok pozíció megpályázása esetén nagy előnyt jelenthetne a számodra, ennek hiánya korántsem jelenti azt, hogy esélytelen lennél a munkaerőpiacon, elvégre egyszer mindenki pályakezdőként kezdte. A következőkben azokat a jótanácsokat gyűjtöttük össze, amelyekre ügyelve, többéves tapasztalat hiányában is versenyképes önéletrajzot rakhatsz össze.

 

Figyelj a struktúrára

Egy pályakezdő önéletrajza struktúráját tekintve nem tér el egy többéves szakmai múlttal rendelkező munkavállalóétól. Ügyelj tehát arra, hogy önéletrajzod kövesse a megszokott struktúrát, letisztult és átlátható legyen. Az általános pontok, melyek egy önéletrajzban szerepleni szoktak (sorrendben) az alábbiak: 

  • Személyes adatok, elérhetőségek
  • Szakmai tapasztalatok
  • Tanulmányok
  • Nyelvismeretek
  • Személyes készségek
  • Hobbi

önéletrajz struktúra

A személyes adataid és elérhetőségeid követően néhány mondatban megfogalmazhatsz egy célkitűzést is, melyben előrevetíted, hogy mik a hosszútávú karrierterveid, milyen mentalitás jellemez téged.

https://blog.cvonline.hu/2016/oneletrajz-es-motivacios-level/oneletrajz-minta-palyakezdoknek-letoltheto-sablonnal/10322

Gyűjts össze minden tapasztalatot, ami releváns lehet

Pályakezdőként – a megnevezéséből fakadóan is – természetes, hogy korábban még nem volt olyan munkahelyed, ahol hosszabbtávon, főállásban dolgoztál volna. Ugyanakkor a szakmai gyakorlatod helyszínét, az ott betöltött pozíciódat és az általad ellátott feladatokat mindenképp szerepeltesd az önéletrajzodban, ez ugyanis olyan plusz lehet, ami megkülönböztethet más pályakezdőktől.

Továbbá ha tanulmányaid mellett végeztél diákmunkát, esetleg részmunkaidős állásod volt, az szintén egy releváns információ lehet. Ezzel ugyanis megmutathatod, hogy nem újdonság számodra a munka világa és tudod mit jelent egy ledolgozott műszak. Ha az említett lehetőségek közül egyik sem igaz rád, mert esetleg kifejezetten a tanulmányaidra fektetted a legfőbb hangsúlyt, akkor sem kell kétségbe esned. Ha részt vettél különbözői iskolai projektekben, valamelyik oktatód mellett segédkeztél, vagy esetleg szaktársaidnak nyújtottál rendszerint korrepetálást, azok szintén olyan tényezők, melyek jól mutathatnak és megállják a helyüket szakmai tapasztalatként egy pályakezdő önéletrajzában.  

https://www.indeed.com/career-advice/resumes-cover-letters/cv-examples-for-students

 

Koncentrálj az eredményeidre

Ha az iskolai évek alatt esetleg voltál tanulmányi versenyeken, különböző iskolai munkákat (pl. iskolaújság szerkesztése, diákelnökségi pozíció stb.) láttál el, vagy különféle ösztöndíjakat nyertél el, azt ne habozz feltüntetni az önéletrajzodban sem! Különösen azt emeld ki ezekkel az eredményekkel kapcsolatban, hogy milyen képességek, hozzáállás és mennyi kitartás szükségeltetett ahhoz, hogy ezeket sikerrel abszolváld.

https://www.cvmaker.hu/blog/oneletrajz-keszites/hogyan-irjunk-egy-utos-palyakezdo-oneletrajzot

Szabd az önéletrajzod az álláshirdetésre

Ezt sokszor a tapasztalt munkavállalók sem tartják be, és küldik be ugyanazt az önéletrajzot számtalan helyre. Nagyon rossz hozzáállás, hisz más munkáltató és más pozíció teljesen eltérő képességeket, tapasztalatokat követelhet meg. Egy jó önéletrajz pedig az adott állásra van szabva, kifejezetten azokat az erősségeket emeli ki, melyeket a megpályázott pozíció megkövetel. Pályakezdőként, többéves múltra visszatekintő szakmai tapasztalat nélkül, ezt különösen figyelembe kell venned, hisz önéletrajzodban elsősorban a skilljeidre, esetlegesen az iskolai eredményeidre kell támaszkodnod, melyek közül mindig azokat hangsúlyozd ki inkább, amik relevánsak az adott pozíciót illetően.

Amennyiben állást keresel pályakezdőként, nézz körül a https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalán a legfrissebb pozíciókért.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.