Ezeket a dolgokat mérlegeljük mielőtt rábólintanánk egy állásajánlatra

Ezeket a dolgokat mérlegeljük mielőtt rábólintanánk egy állásajánlatra

A munkahelyünkkel kapcsolatos döntések könnyen okozhatnak álmatlan éjszakákat. Természetesen sokkal kedvezőbb az a helyzet, mikor vannak lehetőségeink a választást illetően, mint mikor hónapok óta vagyunk munkanélküliek és szinte kényszert érzünk, hogy az első szembejövő lehetőségre igent mondjunk. Ettől függetlenül a döntés súlya és nehézsége megkérdőjelezhetetlen, elvégre a munkája mindenki életében meghatározó szerepet tölt be. De mik az a tényezők, amiket mérlegelnünk kell egy állás elvállalását illetően? A következőkben erre a kérdésre válaszként megfogalmazható szempontokat vesszük sorra és segítséget nyújtunk azzal kapcsolatban, hogy miként priorizáljuk ezen tényezőket.

Fizetés és egyéb juttatások

Fontos, hogy a realitások talaján állva mérlegeljük a jövedelmünkre vonatkozó ajánlatot. Egy korábbi bértárgyalással kapcsolatos cikkünkben, már kifejtettük, hogy mik azok a szempontok melyek alapján meghatározhatjuk, hogy nagyjából milyen bérezést várhatunk el, erről bővebben itt olvashatunk: https://nyiregyhazaallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/831/tanacsok-a-sikeres-bertargyalashoz

A fenti cikkben szót ejtettünk a földrajzi elhelyezkedésről is, mint bért meghatározó tényező, nyíregyháziként a városban, illetve teljes Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jellemző átlagkeresetekről pedig az alábbiakban tájékozódhatunk:

https://www.fizetesek.hu/partner/region/nyiregyhaza

https://www.fizetesek.hu/partner/region/szabolcs-szatmar-bereg-megye

Ugyanakkor a jövedelem vizsgálatakor ne csupán a kapott fizetést vegyük számításba, hanem vegyük szemügyre a Cafetériát, hogy van-e a cégnél kidolgozott jutalmazási rendszer, illetve egyéb kedvező feltétel (pl. extra szabadnap).

Munkaórák

Törekedjünk arra, hogy tiszta képet kapjunk azzal kapcsolatban, hogy mennyi munkaóra vár ránk. Érdeklődjünk a lehetséges túlórák felől, arról hogy a cég életében melyek azok a periódusok, amik esetleg extra munkavégzést igényelhetnek, esetleg előszokott-e fordulni munkaidőn túli otthoni munkavégzés, ügyelet stb. Ezeket mindenképp vegyük figyelembe, ha egy álláslehetőséggel kapcsolatban döntünk, ugyanis a hosszú munkaórák könnyen a munka-magánélet egyensúlyára, és ezáltal a személyes kapcsolataink rovására mehetnek.

Céges kultúra

Egy cégnek vannak alapvetői értékei, célkitűzései és úgy összességében egy teljes és jól megfogalmazott kultúrája. Mikor döntési helyzetbe kerülünk egy állás elfogadását illetően, el kell gondolkodnunk azon is, hogy vajon beleillünk-e ebbe a kultúrába? Tudunk-e azonosulni ezekkel a célokkal? Ezek a tényezők ugyanis a cég életének minden pontját átitatják, és nagyon nehéz dolgunk lesz az akklimatizálódást illetően, ha legalább részben – de inkább egészben – nem képviseljük ezt az attitűdöt.

A vállalati kultúráról egyébként itt írtunk részletesebben: https://nyiregyhazaallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/822/vallalati-kultura-a-hatekony-mukodes-alapja

Illetve ez is egy érdekes cikk a témában: https://azuzlet.hu/mutassad-be-a-vallalati-kulturadat-megmondom-milyen-ceg-vagy/

Csapategység

Manapság kiemelt jelentőséggel bír a csapatban való munkavégzés. Persze egy állás elvállalása előtt, kvázi látatlanban rendkívül nehéz ítéletet mondani afelett, hogy a csapat, amelybe kerülnénk az egy jó hangulatú, egymást támogató egységet képez, vagy rendszeres konfliktusok nehezítik meg a mindennapi munkavégzést. A legtöbb, amit tehetünk az az, hogy alaposan megfigyelünk, esetleg kutatómunkát végzünk, ha vannak cégen belüli ismerőseink. Ezenkívül még az állás elvállalása előtt kérhetjük, hogy találkozhassunk legközelebbi jövendőbeli kollégáinkkal és az itt tapasztalt benyomások szintén segítségül szolgálhatnak döntésünket illetően.

Csapatmunka

Jövőbeli kilátások

Megkerülhetetlen tényező, hogy egy adott pozíció elvállalása milyen hatással bír karrierünk hosszú távú tekintetében. Érdeklődjünk afelől, hogy milyen előre lépési lehetőségeink lesznek a jövőben, illetve az sem mellékes, hogy az alkalmazottak csak ugródeszkának tekintik a céget, vagy egy teljes karriert is képesek itt felépíteni. Ezeket a faktorokat mindenképp vegyük számításba és ennek tudatában mondjuk véleményt azzal kapcsolatban, hogy ez beleillik a rövid- és hosszútávú elképzeléseinkbe vagy sem.

Tanulási lehetőségek

A karrierünk építéséhez elengedhetetlen eszköz a tanulás. Ma pedig már egyáltalán nem számít nagy elvárásnak, hogy cégünk tevékeny részt vállaljon képzésünkben. Így mielőtt egy álláslehetőségre igent mondanánk, nyugodtan kérdezzük meg, hogy a cég szokott-e szervezni bármilyen szakmai jellegű képzést.

A cég múltja

Végül pedig nem árt, ha beleássuk magunkat az ajánlattevő cég múltjába, esetleges sajtószerepléseibe is. Fordítsunk különös figyelmet az esetleges elbocsájtási hullámokra, anyagi problémákra, esetleg jogi ügyekre. Persze az is könnyen előfordulhat, hogy rendívül pozitív a cég megítélése a médiában, a lényeg csupán annyi, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül ezt a szempontot se.

A legfrissebb nyíregyházi állásajánlatokért pedig látogassunk el a https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalára.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.