Fontos tippek a sikeres karrierépítéshez!

Fontos tippek a sikeres karrierépítéshez!

Sokan vannak olyanok, akik életében az elsődleges prioritást a karrierjük építése jelenti. Ez rengeteg befektetett energiát, munkát, szorgalmat és kitartást követel meg, ugyanakkor mindenkit elégedettséggel tölt el, ha egy előléptetés vagy egy jobb álláslehetőség formájában a meghozott áldozatait kifizetődni látja. Persze a sikeres karrier fogalma meglehetősen szubjektív, hisz mindenkinek mást jelent az, hogy siker. Van, aki ezt pénzben méri, mások a munkájuk teremtette értékben és megint mások az ebben rejlő örömben. Egy azonban biztos: a sikeres karrier mögött egyfajta elégedettségi érzet húzódik, amit mindenki érez, aki sikeresnek gondolja magát.

A következőkben ehhez kapcsolódóan fogunk néhány tanácsot nyújtani, vagyis összeszedjük azokat a lépéseket, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy sikeres karriert építsünk – akár Nyíregyházán is. Természetesen itt nem világmegváltó ötletekre kell számítanunk, csupán olyan jótanácsokra, amik egyfajta igazodási pontot nyújthatnak, bárhol is járunk karrierünkben.

Határozzuk meg a céljainkat

Egyszerűnek hangzik, ugyanakkor korántsem az. Sokak még felnőttfejjel sincsennek tisztában azzal, hogy pontosan merre is vennék az irányt, milyen területen tudnának leginkább kiteljesedni. Ezeket a célokat – ugyan közhelyesen hangzik – de sohasem késő megtalálni. A lényeg a törekvésen van. A karriercélok definiálásához segítséget nyújthat a SMART módszer. Ez annyit tesz, hogy úgy határozzuk meg elérendő karriercélunkat, hogy az

  • Specific azaz konkrét,
  • Measurable azaz mérhető,
  • Attainable azaz elérhető,
  • Relevant azaz releváns, és
  • Time-based azaz időhöz kötött legyen.

Készítsünk tervet

Természetesen sokkal beljebb vagyunk, ha már megvan a konkrét célunk, ugyanis ezt követően elkezdhetünk ötletelni ennek megvalósításán. Tanulnunk kell, tapasztalatot gyűjtenünk, esetleg a kapcsolati hálónkat bővítenünk? Vagy mindet egyszerre? Nyíregyháza nagyvárosi mivoltából adódóan, rengeteg lehetőséget biztosít a tervezésre. Különböző oktatásokon, de akár egyetemi képzésben is részt vehetünk, ezenkívül a kis- és középvállalati szektor mellett nagy multinacionális cégeknél is kipróbálhatjuk magunkat, ahol tapasztalatot szerezhetünk és kapcsolatokat is építhetünk. Nyíregyháza legnagyobb vállalatairól, illetve a multinacionális cégeknél történő munkavégzés előnyeiről és hátrányairól itt írtunk részletesebben:

https://nyiregyhazaallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/787/ime-a-ket-legtobb-munkavallalot-foglalkoztato-ceg-nyiregyhazan

https://nyiregyhazaallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/798/multinacionalis-cegnel-dolgoznal-mutatjuk-az-elonyeit-es-a-hatranyait

Alkalmazkodjunk

A munkaerőpiac elvárásai minden csak nem csak nem statikusak. Semmiképp se hagyjuk, hogy belekényelmesedjünk az adott pozíciónkba, mindig törekedjünk a fejlődésre, és igazodjunk a piac által diktált aktuális trendekhez. A lifelong learning kifejezés kezd egyre inkább közhelyszerűvé válni, ugyanakkor érdemes ehhez a szemléletmódhoz és attitűdhöz igazodnunk, ugyanis ez elengedhetetlen a karrierünkben történő következő lépcsőfok meglépéséhez. A lifelong learning karrierépítésben betöltött szerepéről bővebb információkhoz ezeken a linkeken keresztül juthatunk:

https://dreamjo.bs/hu/blog/post/a-lifelong-learning-egy-olyan-lehetoseg-amit-nem-erdemes-kihagyni

https://nyiregyhazaallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/840/lifelong-learning-a-gyakorlatban

Kerüljünk tisztába erősségeinkkel

Anélkül, hogy esetleg spirituálisabb vizekre eveznénk, mindenképpen megkell említenünk az önismeretet, mint karriert meghatározó tényezőt. Kiteljesedni ugyanis csak abban az esetben tudunk, ha valami olyasmit csinálunk, amit szeretünk. Ez pedig szoros összefüggésben az erősségeinkkel, hisz általában azt szeretjük csinálni, amiben jól is tudunk teljesíteni. Törekedjünk tehát arra, hogy megtaláljuk erősségeinket és annak módját, hogy ezt miként tudjuk kamatoztatni karrierünk építésében.

Építsünk kapcsolatokat

A kapcsolati tőke kérdése ma már megkerülhetetlen, ha álláskeresésről van szó. Segítségével nem csak mindennapi problémákat tudunk könnyebben kezelni, hanem a karrierünk előrehaladását is nagymértékben tudja befolyásolni. Nyíregyháza egy több, mint 100 ezres lélekszámú város – itt minden esélyünk megvan egy hatékony kapcsolatrendszer kialakításához. Ennek fontosságáról itt olvashatunk részletesebben:

https://blog.cvonline.hu/2018/karriertanacsok/kapcsolatepites-a-sikeres-karrierert/15753

https://nyiregyhazaallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/839/a-kapcsolatrendszer-fontossaga-a-munkaeropiacon

Kapcsolatépítés

 

Mindig növeljük az elvárásainkat magunkkal szemben

Persze ezt ésszerű keretek között tegyük, az sem célravezető, ha túl kritikusak vagyunk önmagunkkal szemben. Itt csupán arra kell gondolnunk, hogy ha valamivel kapcsolatban pontosan tudjuk, hogy többre is képesek vagyunk, akkor ne érjük be kevesebbel. Törekedjünk a bennünk rejlő potenciál maximális kihasználására és mindig keressünk magasabb meghódítandó csúcsokat.

A legfrissebb nyíregyházi karrierlehetőségekért pedig látogassunk el a https://nyiregyhazaallas.hu/ főoldalára.

 

NyiregyhazaAllas.hu / N.G.